Thursday, June 20, 2013

ZAKLJUČAK

ZAKLJUČAK

Prirodna predispozicija prostora Careve Ćuprije je od bitnih karakteristika koje ovo području daju svoje specifičnosti u pogledu prirodne osnove. Na ovako malom geografskom prostoru objedinjuju se različite kategorije reljefa, kako u pogledu nadmorske visine, tako i u morfološkoj strukturi i geloškoj građi. Ovakva heterogenost reljefa uticala je na procese erozije i, akumulacije. Svi su oni uslovljeni i klimatskim elementima. Razlike u temperaturi i padavinama i drugim klimatskim elementima posljedica su nadmorske visine i morfološke osobenosti.
U klimatskom pogledu, teritorij Careve Ćuprije pripada južnom dijelu sjevernog umjerenog klimatskog pojasa, i prema tome ovaj prostor pripada tipu umjerenokontinetalne klime središnje Evrope
U geotektonskom smislu Careva Ćuprija se nalazi unutar geotektonskog kompleksa Unutrašnjih Dinarida, u centralnoj ofiolitskoj zoni.
Stanovništvo se pretežno bavi poljoprivredom i stočarstvom.
Geoprostor koji pripada  Carevoj Ćupriji smješten je uglavnom u srednjem porječju i slivu rijeke Krivaje. Mjesto je smješteno pored same rijeke Krivaje što veoma pogoduje za razvoj turizma. Prostor je okružen listopadnom šumom. Zbog svog geografskog položaja i političke uređenosti države, Careva Ćuprija pripada Zeničko-dobojskom kantonu iako više gravitira Sarajevskom kantonu.

No comments:

Post a Comment