Thursday, June 20, 2013

TERCIJARNI SEKTOR



 TERCIJARNI SEKTOR

Na području Careve  Ćuprije danas imaju 3 prodavnice, pošta, škola, dvije kafane, jedan restoran, i ambulanta.
Današnja prodavnica D.O.O Rijeka Olovo osnovana je 1.septembra 1990.godine kao S.T.D ( samostalna trgovinska djelatnost) Rijeka. 1993/94 prostor je mobilisan do jula 1995. godine, tada je preregistrovana u D.J.L ( društvo jednog lica ). Zbog obima posla  1995 .godine otvaraju se 3 prodavnice u Carevoj Ćupriji i zapošljvaju se 3 radnika. Međutim 1997.godine zbog zdravstvenih razloga obustavlja se rad prodavnica ( zaleđena radnja ). Ali. 1996. godine aktivira se prevoznička djelatnost koja je ostala na snazi do 2003. godine, i  2003. godine otvara se ponovo jedna radnja koja je u toku. Zaposleni su osnivač i radnik

Ambulanta Careva Ćuprija je napravljena 1955. godine, međutim tokom godina ona je devastirana ali u je 1998. godine uz pomoć Humanitarnog ureda Europske zajednice ECHO renovirana i preuređena.
Ambulanta radi svakim radnim danom, ali nažalost doktor dolazi iz Olova u toku sedmice samo dva puta. U ambulanti je zapošljena medicinska sestra koja bude svaki radni dan, prima hitne slučajeve. Zaposlena je još i čistačica. U prostorijama Ambulante nalazi se i matični ured za područje Careve Ćuprije, Jelašaka, Kamenska. Zaposlen je jedan čovjek.

U Carevoj Ćupriji ima područna osnovna škola Hasan Kikić. Školu pohađa 138 učenika, zaposleno je 29 nastavnika, 2 čistačice i jedan ložač. Škola ima 7 odjeljenja. Školu pohađaju djeca iz Careve Ćuprije i djaca koja dolaze iz Jelašaka, i Kamenska. 



                                                          Osnovna Škola u Carevoj Ćupriji               
                                                                   Photo : (Rotić Almer)

                                                         Ambulanta u Carevoj Ćupriji                            
                                                              Photo : (Rotić Almer)

                                                                 Pošta u Carevoj Ćupriji                                  
                                                                    Photo : (Rotić Almer)

No comments:

Post a Comment