Thursday, June 20, 2013

ŠUMARSTVO


ŠUMARSTVO


         Šumarstvo kao poljoprivredna grana je uvijek bila u veoma tijesnoj interakciji sa drvno­prerađivačkim industrijskim kapacitetima. Napredak i razvoj drvnoprerađivačke djelatnosti zahtijevali su neposredno razvoj, organizaciju i multifunkcionalnost šumskih privrednih subjekata i šumarstva kao poljoprivredne grane. Tokom ekonomskog razvoja dolazilo je do različite organizacije, međupovezanosti i uloge šumskog privrednog društva zajedno sa drvno-prerađivačkom djelatnosti u ukupnim društveno-ekonomskim odnosima na području općine. 


                                       Najveći dio teritorije općine prekrivaju visoke šume 
                                                               Photo : (Rotić Almer)


         Ratna dejstva su dovela  do devastacije šuma usljed čega su mnoga stabla neupotrebljiva za mehaničku obradu. O razmjerama te devastacije nema tačnih podataka, ali se pretpostavlja da su velike. Prema tome, u budućnosti treba računati sa manjim obimom sječe i korištenja šume kao obnovljivog prirodnog resursa. Na prostoru Careve Ćuprije gazduje preduzeće ŠPD Zavidovici gdje najveći btoj uposlenog muškog stanovništva radi.

             

         Treba reći da u ovoj djelatnosti ne treba očekivati zapošljavanje značajnog broja novih radnika. Nasuprot tome, u zadnjih nekoliko godina dolazi do značajnog smanjenja broja radnika u ovoj djelatnosti. Ekonomski položaj ove djelatnosti je takav da ne privlači radnu snagu, odnosno sve većom primjenom mehanizacije i modernizacije proizvodnje potrebe za radnom snagom su sve manje.

         Značaj šumarstva, dugoročno gledano, neće i ne smije jenjavati. Misli se na njegovu ulogu u privrednom razvoju, posebno drvnoj industriji, ali isto tako i u vodoprivredi, rekreaciji, turizmu i zaštiti životne okoline. Osnovna orjentacija biće usmjerena na podizanje novih šuma, unapređenje i održavanje i zaštita šuma, povećanje obima šumsko uzgojnih radova, bržem pošumljavanju degradiranih šuma i goleti.

 


No comments:

Post a Comment