Monday, June 17, 2013

NASELJA


                                                                          NASELJA          
       
Na mjestu gdje je Sultan Fatih prešao Krivaju vojska načini most, i to mjesto osta i danas poznato kao Careva Ćuprija. Na ovoj slici  možemo vidjeti žičani most koji je napravljena na tom mjestu.

                                                             Žičani most preko Krivaje                            
                                                                 Photo : (Rotić Almer)

Naselja su uglavnom formirana uz puteve, kao što je  uz regionalni put Olovo-Zavidovići, dakle u dolini rijeke Krivaje.
 Karakteristične su dnevne migracije. Ovo područje nije bilo znatno ugroženo u toku rata Istovremeno do ovog perioda dolazi do smanjenja broja stanovnika u južnom i 1991-1994 godine. Careva Ćuprija sa svojim zaseocima u toku pomenutog rata nije bila uporište ratnih zbivanja. U toku rata pale su 3 granate koje nisu ugrozile stanovništvo, niti oštetile stambene objekte. Narod ovog kraja nije imao potrebu za iseljavanjem.
Naselja su smještena uz rijeku  Krivaju, kako sjedne tako i sa druge dolinske strane.
Među kojima su zaseoci : Rezervar, Rijeka, Bajr, Luka, Kolone.
Ostala naselja Careve Ćuprije kao što su zaseoci: Balići, Brdo, Stavak, Omorci su smjesteni u višim dijelovima. Uglavnom se radi o naseljima zbijenog tipa.
U Carevoj Ćupriji se nalazi područnu škola (izdvojeno odjeljenje Osnovne škole "Hasan Kikić" Solun), pošta i ambulanta . Stanovništvo se konstantno smanjuje, uglavnom iz ekonomsko-socijalnih razloga. Ali razlog iseljavanja mali izbor škola u Srednjoj Školi u Olovu, tako da većina odlazi u Sarejevo , banoviće ili zavidoviće jer tamo imaju veći izbor. Ali i njihovi roditelji većinom idu sa njima i ostavljaju prazne kuće, i povremeno dolaze za vikend. Samo u zaseoku Balići od ukupno 50 kuća oko 10 ih je napušteno.
U Carevoj Ćupriji  postoje dvije džamije. Jedna je izgrađena 1936. godine, a druga je novija i izgrađena je 2009. godine. Mjesna zajednica Careva Ćuprija je do rata 1991.godine obuhvatala i Jelaške i Kamensko, ali su se posle rata podijelile na MZ Careva Ćuprija, MZ Jelaške i MZ Kamensko.
Iz Careve Ćuprije imaju redovne linije za Olovo prevoznik Centotrans. Ali i za Jelaške i Kamensko kojim putuju djeca u školu, ali sve je manje i djece iz gore navedenih razloga. Jedini problem što se  tiče prevoza jesu cijene karti koje u jednom pravcu iznose 5 KM, ali i mjesečne su skupe koje znaju izaći i po 120 KM. Problem je što je bila linija Zavidovići- Olovo koji su stvarali konkurenciju pomenutom prevozniku ali su ih odbacili iz nepoznatih i nedostupnih informacija. I tako mi danas nemamo liniju do Maoče do koje dolazi autobus iz Zavidovića a udaljena ja oko 6 Km. Tako da narod da bi otišao u Zavidoviće mora ili pješe do Maoče ili platiti auto da presjede u autobus za Zavidoviće. 

                                                            Careva Ćuprija Avionski snimak                                     
Kao što se vidi na ovoj slici Careva Ćuprija ima 8 zaseoka a to su : Balići, Kolone, Luka, Careva Ćuprija, Bajr, Stavak, Rijeka, Rezervar

No comments:

Post a Comment