Thursday, June 20, 2013

LOV I RIBOLOV

LOV I RIBOLOV
                       
          S obzirom na prirodna bogatstva šume i vode na ovom prostoru, lov i ribolov imaju odlične potencijale za intenzivan razvoj. Prostor ovog kraja karakteriše bogastvo životinjskog svijeta, koji se ogleda u bogastvu divljači i riba. Treba istaknuti sastav i vrijednost divljači visokog i niskog lova, te bogastvo ribljeg fonda, koji predstavljaju izvanredne potencijale za razvoj lovnog i ribolovnog turizma. Površinski tokovi ovog područja prema ihtiološkoj klisifikaciji i ekološkim uslovima, pripadaju tipu čisto solmonidinih voda.

         To su povoljna ribolovna područja, koja se ubrajaju u prvu kategoriju sportsko-turističkih ribolovnih terena, koji su naseljeni potočnom pastrmkom, lipljanom, mladicom, klijenom, škobaljom, potočnom mrenom itd. Pritke Krivaje, kao što su Duboštica i Vojnica, naseljavaju i rak kamenjar i plemeniti rak. Prisustvo raka u vodi je znak da je voda čista. Ali i rakovi u ovim vodama ponestaju, jer, u uzvodnim dijelovima vrši se sječa šume i prosipanjem ulja i goriva dolazi do zagađenja vode, i na žalost istrebljenja rakova.

         Prema tome, ovo područje pruža izuzetno povoljne uslove za razvoj ribolova. Prema podacima ribarskog društva “Orlja” iz Olova oko 60% ribljeg fonda u rijekama opštine pripada vrsti škobalja. Društvo broji 205 članova koje se finansira isključivo iz članarina, te priloga i donacija pojedinih članova.

         Za ribogojstvo na ovom prostora a i na prostoru čitave općine sada postoje  vrlo dobri prirodni uslovi i to u dva pravca:
·   Poribljavanje voda u cilju podrške sportskom ribolovuikomercijalnitov ribe.
·   Poribljavanje voda vršilo se i do sada, ali u budućnosti bi mu trebalo posvetiti više pažnje u organizaciji.
         Komercijalni tov ribe trebalo bi organizovati na individualnim imanjima koja imaju prirodne uslove za takvu proizvodnju i u okviru organizovanih izletišta gdje bi takvi objekti bili u funkciji neposredne podrške ugostiteljstvu i turizmu. U slučaju da se dnevno
ne plasira svježe izlovljena količina, dolazi do značajnih gubitaka, odnosno umanjenja finansijskih efekata. Zbog toga je uz razvoj konzumnog tova potrebno programirati i kapacitete za preradu ribe koja se ne može prodati na tržištu kao svježa.
     Područje pogoduje i raznim mogućnostima za lov, obzirom da je ovaj prostor bogat visokom, srednjom i niskom divljači. Od divljači na ovom prostoru su zastupljeni zečevi, jarebice, srne, medvjedi, divlje svinje, lisice, tetrijebi, vidre, kune itd. Na ovom prostoru egzistira  lovačko društvo "Tetrijeb" Olovo. U lovačkom društvu "Tetrijeb" Olovo egzistira sekcija Careva Ćuprija koja broji 41 članova.
                                               Lovačko društvo Tetrijeb sekcija Careva Ćuprija

No comments:

Post a Comment